رفتن به محتوای اصلی
x

آزمایشات پاراکلینیک

back to homeback button

HBV-test

جهت تشخیص آزمایشگاهی هپاتیت حاد B چه آزمایشاتی داده می شود؟

HBs Ag/ IgM HBc Ab /آزمایشات کبدی: بیلروبین (Bilirubin)، آلانین ترانس آمیناز(ALT)، آسپارتات ترانس آمیناز (AST)،  آلکالن فسفاتاز (ALP)/ IgM HDV Ab

 جهت تشخیص آزمایشگاهی هپاتیت مزمن B چه آزمایشاتی داده می شود؟

HBs Ag/ IgG HBc Ab/ HBV DNA) کمـی) HBV DNA Viral load/ آزمایـشات کبــدی

(Bilirubin ، ALT ، AST و ALP)، در صورت لزوم نمونه برداری از کبد که در صورتی که منظره کبدی مانند شیشه مات رادیولوژی (Ground glass) باشد دلیل آن است که HBs Ag بیش از 6 ماه در خون آن فرد مثبت بوده است.

 با توجه به خطر سرطان کبد در بیماران هپاتیت مزمن B چگونه می­توان قبل از ابتلاء آن را کشف نمود؟

غربالگری بیماران جهت سرطان کبد بخصوص در افراد مسن و بخصوص در ابتلاء به سیروز و بیمارانی که سابقه فامیلی سرطان کبد دارند توصیه شده است. این غربالگری شامل سونوگرافی کبد، بررسی آلفافتوپروتئین (پروتئینی که توسط تومور کبد تولید می­شود و در خون قابل
اندازه­گیری است) سالیانه یا یک سال در میان می باشد.

مهمترین آزمایشات تشخیصی برای شناسایی عفونت با هپاتیت (HBV)B کدامند؟

آنتی ژن ها و آنتی بادی­های ویروس هپاتیت B می باشد که با روش EIA (آنزیم ایمونواسی) قابل بررسی است.

الف) آنتی بادی بر علیه HBs Ag و Anti-HBc در فاصله ای کمتر از یک ماه بعد از شناسایی HBs Ag در خون بیمار قابل سنجش است.

ب) آنتی ژن HBe(Ag): در زمان عفونت فعال مثبت می شود و حضور آن نشاندهده عفونت­زایی و تکثیر ویروس است. در فاصله زمانی کوتاهی پس از مثبت شدن HBs Ag و قبل از Anti-HBc ظاهر می شود حضور Anti-HBe می تواند نشانه کاهش عفونت زایی و کاهش تکثیر ویروس باشد.

ج) سنجش میزان DNA هپاتیت B به روش PCR ضمن توانایی شناسایی ژنوم ویروس در سرم و سلول­های منونوکلئر حساس­ترین روش بوده و توانایی شناسایی 50 ژنوم در هر میلی لیتر سرم را دارد و حتی در ابتدای عفونت با HBV با وجود مثبت بودن HBV DNA در سرم بیماران تست HBs Ag می تواند منفی باشد ولی با فاصله زمانی کوتاهی مثبت خواهد شد. در این مرحله بیماری علائم بیماری هنوز آشکار نشده است.

 در چه بیمارانی علیرغم عفونت با ویروس هپاتیت B آزمایش HBs Ag مثبت ولی Anti-HBc منفی است؟

در بیمارانی که ضعف سیستم ایمنی دارند به علت عدم توانایی سیستم ایمنی در تولید آنتی بادی آزمایشAnti-HBc با گذشت زمان هم چنان منفی خواهد بود مانند بیماران مبتلا به نارسایی کلیه و بخصوص در افرادی که همودیالیز می­شوند و در گیرندگان پیوند کلیه به علت درمان با داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی پاسخ آنتی بادی ناکافی است.