بیماری هپاتیت B چیست؟
یک بیماری التهابی کبدی است که به وسیله ویروس هپاتیت B که در خون و ترشحات افراد دارای این بیماری وجود دارد، ایجاد می شود. این ویروس خودش مستقیماً باعث آسیب کبدی نمیشود بلکه سیستم دفاعی بدن (حفاظتی) در مقابل مواد بیگانه باعث این آسیب میگردد. بدین ترتیب سیستم دفاعی بدن مسئول از بین بردن HBV در بدن و بهبودی در مقابل این عفونت می باشد اما آسیب به سلولهای کبدی در حین این پاسخ ایمنی بوجود میآید بدین ترتیب یک تعادل بین حفاظت و اثرات تخریبی پاسخهای سیستم دفاعی بدن وجود دارد اما حفظ این تعادل بستگی به وضعیت فرد آلوده دارد در نتیجه این عفونت ویروسی میتواند منجربه بهبودی که نتیجه معمول آن است تا یک نارسایی کبدی حاد و بعضی اوقات منجربه عفونت مزمن که فرد حالت ناقل را دارا میباشد متفاوت است.
علائم هپاتیت B چیست؟
بطور کلی علائم هپاتیت حاد شامل: از دست دادن اشتهاء، تهوع، استفراغ، تب، خستگی، درد در ناحیه ربع فوقانی سمت راست شکم و درد سر شکم و همچنین درد عضلانی و درد مفاصل، زردی پوست و چشم و تیرگی رنگ ادرار و سفیدی رنگ مدفوع میباشد. بیشترین ظهور علائم هپاتیت حاد شامل درد ماهیچه ها و مفاصل و خارش بدن است. علائم بیماری حاد بعد از یک تا سه ماه رفع میشود؛ گرچه در بعضی از افراد خستگی طولانی مدت باقی میماند. در معاینه زردی ملتحمهها و پوست، بزرگی و دردناک شدن کبد، بزرگی طحال و تورم غدد لنفاوی میتواند وجود داشته باشد.
در چه افرادی ابتلا به عفونت بدون علامت می تواند بروز نماید؟
در نوزادانی که از مادران مبتلا به هپاتیت B متولد میشوند و تحت واکسیناسیون و تزریق ایمونوگلوبین قرار نمیگیرند، اطفال کمتر از 10 سال و بالغین دارای نقص سیستم ایمنی بدن.
عوارض بالینی هپاتیت B چیست؟
بصورت یک طیف از حالت بی علامت تا نارسایی پیشرفته بیماری کبدی و اغما می باشد.
احساس خستگی یک نشانه شایع است. زردی مداوم و یا متناوب با حالت ضعف و بی حالی از دیگر نشانه هاست. در صورت پیشرفت شدید بیماری میتواند با پیدایش آسیت و ورم بدن و خونریزی گوارشی ثانوی به واریس مری و یا اختلالات انعقادی و یا بزرگی طحال میتواند اتفاق بیفتد گاهاً عوارض خارج کبدی مانند درد و یا تورم مفصلی شایع میباشد. گاهاً ضایعات خونریزی دهنده پوستی نیز وجود دارد.
در مبتلایان به هپاتیت مزمن B که در فاز تکثیر هستند (HBV DNA مثبت) ولی HBe Ag آنها منفی است در مقایسه با کسانی که HBe Ag مثبت دارند چه خصوصیاتی دارند؟
الف) میزان پیشرفت و آسیبهای کبدی در آنان بیشتر است بطوری که بیشتر بطرف سیروز و سرطان کبد (هپاتوسلولار کارسینوما) پیشرفت مینمایند.
ب) تعداد حملات حاد بیماری که با افزایش آنزیمهای کبدی مشخص میشود در آنان بیشتر است.
ج) به درمان ضد ویروس مقاومترند و طول مدت درمان در آنان مشخص نیست.