بیماری التهابی روده (IBD) یک بیماری التهابی مزمن عودکننده است که عمدتاً دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار می دهد که شامل دو گروه عمده بیماری کرون (CD) و کولیت اولسرو (UC) زمیباشد. اگرچه علت اولیه ایجاد IBD به طور کامل شناخته نشده است، اما به نظر می رسد که علت آن واکنش ایمنی غیرطبیعی در برابر میکروبیوتای روده، در افراد مستعد ژنتیکی می باشد.
برآورد شیوع IBD در جهان غرب 0.5% و در ایران در حدود 0/1 درصد است. اخیرا میزان بروز به سرعت در حال افزایش است، به نظر میرسد که برای اگاهی کامل از سیر بیماری، درمان و سایر اطلاعات ژنتیکی بایستی به بررسی جامع این بیماری با رویکرد چند مرکزی (مولتی سنترال) روی آورد. در این رجیستری اطلاعات 1300 بیمار دارای پرونده کلینیکی که در مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان فعال هستند، مورد بررسی قرار گرفته و مرتبا تحت معاینات و مراقبتهای دوره ای قرار میگیرند. ضمنا جلسات مدوام و منظم آموزش بیماران IBD برقرار است. در این طرح جمع آوری اطلاعات بالینی، آزمایشگاهی، سیر دراز مدت بیماری و عوارض بیماری و داروئی مورد بررسی قرار میگیرد. ضمنا در آینده نزدیک قرار است سرم و DNAبیماران مبتلا به IBD نیز جهت اطلاع از خصوصیات منطقه ای بیماران جمع آوری شوند. در این بانک زیستی نمونه های سرمی و مدفوعی و بافتی بیماران مبتلا به IBD (پس از اخذ رضایت آگاهانه ) جمع آوری گشته و جهت مطالعات آتی در فریزر 80- ذخیره میشود.
بر این اساس پروژه های متعددی با موضوعات مختلف از این اطلاعات طراحی شده است که برخی از آنها شامل مطالعات ژنتیکی، تحقیقات در مورد درمان با بیولوژیک؛ موضوع آنتی بادی های ضد TNF ؛ اثربخشی و ایمنی داروهای بیولوژیکی، تاثیر ژنتیک در پاسخ بیماران به داروهای بیولوژیک، تحقیقات در مورد عوامل محیطی و نقش باکتری ها در روده و نقش مارکرهای سرولوژیکی در مراحل مختلف بیماری می باشند.